Terug naar Nieuws

Hoe wij de natuurijswedstrijden in Zweden beleefden

Gepubliceerd op:
Hoe wij de natuurijswedstrijden in Zweden beleefden

Foto's: Erik Homan en Schaatsen Lulea

Met een heerlijk lentezonnetje in Nederland blikken we nog even terug op ons natuurijsavontuur in Zweden. In het noordelijk gelegen Luleå, een stadje aan de Botnische golf, kan het soms wel -20 graden vriezen. Het is er zo koud dat het zee-ijs bevriest en wel 1 meter dik is. Doordat de wedstrijden op de Weissensee vanwege Corona niet doorgingen, werkten we hier een extra lang en zwaar programma af. Vijf natuurijswedstrijden en 430 wedstrijdkilometers totaal. 

Grand Prix #1 - 60 kilometer

Met een stralend zonnetje, lichte vorst en weinig wind begonnen we aan 60km koers. We zaten meteen lekker in de wedstrijd en omstebeurt actief voorin mee.
Jessica koos voor de aanval en kon aansluiten bij wat later de beslissende kopgroep werd. Anne kon daarachter goed afstoppen en communiceren. Turner en Palet waren als enigen met meer vertegenwoordigd. De wind kwam toch nog opzetten waardoor het af en toe flink harken op het kantje was.

In de finale reden 2 rijdsters weg, de rest ging sprinten voor plek 3. Helaas werd Jessica met nog 2km te gaan onderuit getikt. Ze finishte als 13e. In de tweede groep daarachter zaten Janet en Anne scherp voorin. Ze sprintten naar een 17e en 23e plaats. Muriël viel helaas al vroeg in de wedstrijd op een verkeerd moment maar wist in haar eentje nog 35 km vol te maken voordat ze eruit moest.

Open Nederlands Kampioenschap - 100 kilometer

Zondag reden we het Open Nederlands Kampioenschap, 100km koers met als beloning op de streep de Nederlandse trui voor de winnaar. Na een paar ronden kwam er een flinke wind opzetten waardoor het soms op het kantje harken was met wind tegen om vervolgens met bijna 50km per uur over het ijs te vliegen met wind mee!

Het werd een slijtageslag. Anne Janet en Jessica zaten lang in de eerste groep van zo’n 20 rijders. Uiteindelijk moesten Janet en Anne de groep laten gaan en Jessica even later ook na een val. Luna Jonkers demarreerde uit de eerste groep en greep verrassend de overwinning. Muriël reed een knappe koers en sprintte in haar groepje na 100km naar de 38e plek. Janet, Anne en Jessica werden 23, 21 en 18e.

Grand Prix 2 - 80 kilometer

De wind bleef uit en de 80km wedstrijd eindigde ondanks verschillende uitlooppogingen in een massasprint van een kleine groep rijdsters. Janet, Anne en Jessica finishten in het peloton als 17e, 20e en 22e. Muriël reed een aanvallende wedstrijd en finishte haar laatste natuurijswedstrijd als 47e! Ook beloftenrijdster Kimberly stond aan de start nadat ze eerder hard op haar knie was gevallen. Helaas viel ze en moest ze de koers verlaten.

Grand Prix 3 - 40 kilometer

Het ijs was spiegelglad, het was een comfortabele 1 graden met zon en er stond niet zoveel wind. Toch werd het een slagveld. Meteen zat de vaart er goed in en vielen er gaten in het peloton. Anne Jessica en Janet zaten goed voorin. Janet zat mee in een kansrijk groepje en daarna was het de beurt aan Jessica. Het leek even dat de slag geslagen was, met 6 rijdsters van verschillende ploegen en een gat van een minuut. Maar op de valreep met nog 1 km te gaan werd het alsnog een massasprint. Anne, Janet en Jessica werden 16, 21 en 24.

Sea Ice Classic - 150 kilometer

De laatste wedstrijd in Zweden ging over 150km en als ploeg wilden we vol voor de aanval gaan en nog 1 keer alles eruit persen. De voorspelde wind bleef uit. De koers zat lang op slot. Janet tekende voor de eerste aanval en reed 60km solo vooruit, ze kreeg 3 minuten van het peloton. Daarna was het de beurt aan Anne en Jessica. Na verschillende pogingen wist Anne weg te komen en ook zij reed alleen vooruit 50 kilometers lang. Wat een bikkels!!! In het peloton was het hollen en stilstaan. Anne werd weer teruggepakt en toen was het nog maar 40 kilometer koers. Jessica probeerde het verschillende keren maar werd net als andere vluchtsters ingerekend. We stevenden af op een massasprint… Vlak voor de finale werd Jessica onderuitgetikt, Janet reed haar heel netjes weer terug naar het peloton. In de massasprint die volgde finishte Jessica als 16e, Anne als 27e en Janet als 36e. Kortom we hadden op meer gehoopt maar we hebben ervoor gestreden. Met hulp van top verzorging van Mark en Gerben! 

Uitslagen

Bekijk ook

De laatste keer in Leeuwarden, door Janet Beers

De laatste keer in Leeuwarden, door Janet Beers

Zaterdag 11 maart reden de beloften- en topdivisierijdsters hun laatste wedstrijd van het seizoen in Leeuwarden. En voor Jade, Janet, Jessica en Sandra ook de laatste in OCRE-Haak kleuren. Ze stoppen …
 
Strijden in het Zweedse Luleå

Strijden in het Zweedse LuleƄ

Afgelopen week gingen de topdivisierijdsters en Muriël van start op het zee-ijs van Luleå, voor de laatste natuurijswedstrijden van het seizoen. 80, 40 en 100 kilometer stonden er op het me…
 
Janet 18e na sloopkoers in Groningen

Janet 18e na sloopkoers in Groningen

Zaterdag reden we de laatste wedstrijd voor het Zweden avontuur. In het hoge noorden werd het een sloopkoers met hoog tempo. Ook belofterijdster Muriël mocht meedoen.